Bezgazowa laparoskopia jako alternatywna metoda operacyjna u kobiet w okresie pomenopauzalnym z wysokim ryzykiem okołooperacyjnym - Pawłowicz, Paweł; Uchman-Musielak, Małgorzata; Jakiel, Grzegorz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2012)
Liczna grupa kobiet w okresie pomenopauzalnym wymaga interwencji chirurgicznej z powodu schorzeń narządu rodnego. U kobiet tych występuje także podwyższone ryzyko rozwoju chorób związanych z wiekiem menopauzalnym. Przegląd piśmiennictwa z ostatnich lat wskazuje na procedury operacyjne, które powinny być rekomendowane kobietom ze współistniejącą chorobą sercowo-naczyniową lub takim pacjentkom, u których wystąpiły przeciwwskazania do znieczulenia ogólnego.