Insulinemia i hormony płciowe a dobowy rytm ciśnienia tętniczego u kobiet z nadciśnieniem tętniczym w okresie pomenopauzalnym - Mieczkowska, Jolanta; Mosiewicz, Jerzy; Kwaśniewski, Wojciech; Rymarz, Ewa (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2012)
Wstęp : Nadciśnienie tętnicze z brakiem spadku ciśnienia w czasie nocy (non-dippers) występuje częściej u kobiet po menopauzie i przyczynia się do wzrostu śmiertelności z przyczyn sercowo-naczyniowych. Cel pracy : Ocena zależności profilu dobowego ciśnienia tętniczego i profilu hormonów płciowych oraz gospodarki węglowodanowej u kobiet po menopauzie z nadciśnieniem tętniczym. Materiał i metody: U 135 kobiet po menopauzie z nadciśnieniem tętniczym wykonano 24-godzinne monitorowanie ciśnienia tętniczego, oznaczono stężenie estradiolu (E 2 ), testosteronu (T), siarczanu dihydroepiandrosteronu (DHEA-S), białka wiążącego hormony płciowe ( sex hormone binding globulin – SHBG), insuliny i glukozy na czczo w surowicy. Wyniki : Zarówno grupa dippers , jak i  non-dippers liczyła po 59 osób każda (40,9%). Badane grupy nie różniły się wiekiem, czasem trwania menopauzy i nadciśnienia tętniczego, średnim ciśnieniem skurczowym i rozkurczowym, odsetkiem leczonych beta-blokerem i inhibitorem konwertazy angiotensyny, wskaźnikami otyłości. Badane grupy nie różniły się statystycznie istotnie stężeniem E<sub2 , T, DHEA-S oraz SHBG. W grupie dippers i  non-dippers stężenia glukozy na czczo były podobne, natomiast stężenie insuliny było statystycznie istotnie większe w grupie badanych non-dippers . Wnioski: U kobiet z nadciśnieniem tętniczym w okresie pomenopauzalnym dobowy profil ciśnienia tętniczego typu non-dippers występuje bardzo często (40,9%). U kobiet po menopauzie z nadciśnieniem tętniczym profilowi non-dippers towarzyszy hiperinsulinemia.