Łuszczyca a menopauzaCzęść I. Wpływ łuszczycy na jakość życia u kobiet w wieku około- i pomenopauzalnym - Makara-Studzińska, Marta; Pietrzak, Aldona; Sosnowska, Katarzyna; Kowalczyk, Karolina; Wawrzycki, Bartłomiej; Paszkowski, Tomasz; Chodorowska, Grażyna (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2012)
Niniejszy artykuł stanowi przegląd piśmiennictwa medycznego na temat wpływu przewlekłej choroby skóry, jaką jest łuszczyca, na jakość życia u kobiet w wieku około- i pomenopauzalnym. W badaniach poświęconych tej kwestii pojawia się coraz więcej doniesień dotyczących istnienia zależności pomiędzy zaawansowaniem zmian skórnych a stanem psychicznym pacjentek w okresie klimakterium. Autorzy publikacji podkreślają zasadność holistycznego spojrzenia na pacjenta z uwzględnieniem jego potrzeb zarówno na poziomie biologicznym, jak i psychologicznym. Wszystkie te kwestie wydają się bowiem istotne dla poprawy jakości życia kobiet w wieku okołomenopauzalnym ze współwystępującą łuszczycą.