Jakość życia zawodowego pielęgniarek w wieku okołomenopauzalnym: wpływ wybranych czynników środowiska pracy w podmiotach leczniczych - Nowakowska, Iwona; Rasińska, Renata; Głowacka, Maria Danuta (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2012)
Wstęp: Niełatwy okres w życiu kobiet przypadający na lata okołomenopauzalne związany jest z pojawieniem się objawów i zmian zachowań charakterystycznych dla okresu przekwitania. Jest to również czas (dla większości) aktywności zawodowej. Analiza czynników procesu pracy może się przyczynić do poprawy organizacji pracy oraz zwiększenia jakości i satysfakcji zawodowej pomimo obecności objawów związanych z menopauzą. Cel pracy: Prezentacja opinii aktywnych zawodowo pielęgniarek w wieku okołomenopauzalnym na temat oceny jakości życia zawodowego przez pryzmat wybranych czynników środowiska pracy oraz skuteczności własnej. Materiał i metody: Badaniem objęto 169 pielęgniarek w wieku okołomenopauzalnym, pracujących na oddziałach szpitalnych na terenie dwóch województw. W celu pozyskania materiału badawczego przeprowadzono badanie ankietowe z wykorzystaniem kwestionariusza własnej konstrukcji (pytania dotyczące opinii na temat wybranych czynników środowiska zawodowego związanych z organizacją pracy) oraz Skali uogólnionej własnej skuteczności (Generalized Self-Efficacy Scale – GSES). Do opracowania materiału empirycznego posłużył pakiet statystyczny IBM SPSS Statistics 19. Zastosowano test χ ² oraz współczynnik j Yule’a, dla poziomu istotności p < 0,01. Wyniki: Istnieje silny związek oceny organizacji pracy pielęgniarek z panującą atmosferą w pracy (χ ²  = 45,737, j = 0,520), zespołowym wykonywaniem zadań (χ ² = 72,090, j = 0,653), liczbą personelu na dyżurach w zależności od potrzeb (χ ² = 59,131, j = 0,592), wyposażeniem stanowiska pracy (χ ² = 70,973, j = 0,648) oraz partycypacją w procesach decyzyjnych (χ ² = 58,209, j = 0,587), a także możliwością rozwoju i awansu zawodowego (χ ²  = 51,568, j = 0,552). Kobiety w większości oceniły wysoko własną skuteczność pomimo różnego odbioru czynników organizacyjnych w szpitalu (χ ² = 9,492). Wnioski: Ocena organizacji pracy pielęgniarek w wieku okołomenopauzalnym uzależniona jest od wybranych determinant środowiska pracy. Wśród badanych pielęgniarek w wieku 41–55 lat nie zaobserwowano związku pomiędzy organizacją pracy a oceną własnej skuteczności.