Uwarunkowania psychospołeczne jakości życia kobiet w okresie klimakterium leczonych z powodu raka piersi - Pacian, Anna; Kulik, Teresa Bernadetta; Chruściel, Paweł; Pacian, Jolanta; Skórzyńska, Hanna; Zakrzewska, Wioleta (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2012)
Wstęp: Rak piersi jest jednym z najczęściej występujących nowotworów złośliwych wśród kobiet na świecie. Największą liczbę zachorowań odnotowuje się wśród kobiet po 50. roku życia. Choroba nowotworowa stanowi dla kobiety duże obciążenie. Pojawia się uczucie niepewności o swoje zdrowie i dalsze życie, często trudno zaakceptować obraz własnego ciała. Nierzadko obserwuje się również obniżoną samoocenę oraz poczucie wstydu, czemu towarzyszą objawy apatii i zamknięcia się w sobie. Mimo dużego obciążenia psychicznego oraz wielu bardzo trudnych chwil większości kobiet udaje się powrócić do równowagi emocjonalnej dzięki sile przetrwania oraz wsparciu społecznemu. Cel pracy : Celem badań była próba określenia jakości życia w sferze psychicznej i społecznej kobiet w okresie klimakterium leczonych z powodu raka piersi. Materiał i metody: Przebadano 107 kobiet w wieku 45–65 lat [odchylenie standardowe ( standard deviation – SD) 6,11] leczonych z powodu raka piersi. W badaniach zastosowano skalę WHOQOL-Bref ( WHO Quality of Life-Bref ). Wyniki: Lepszej oceny dziedzin oraz ogólnej jakości życia dokonywały kobiety młodsze, mające wykształcenie wyższe, będące pannami zamieszkującymi tereny wiejskie. Wykazano zależność pomiędzy samooceną ogólnej jakości życia a oceną dziedziny społecznej funkcjonowania. Wnioski: Percepcja ogólnej jakości życia oraz badanych dziedzin utrzymywała się na poziomie dobrym. Respondentki gorzej oceniły sferę psychiczną w porównaniu ze sferą społeczną jakości życia. Czynniki demograficzne (wiek, wykształcenie, miejsce zamieszkania) miały wpływ na ocenę jakości życia w badanej grupie.