Diagnostyka i leczenie ciąży ekotopowej - Sobstyl, Małgorzata; Tkaczuk-Włach, Joanna; Bednarek, Wiesława; Jakiel, Grzegorz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2012)
Ciąże ektopowe stanowią średnio 1–2% wszystkich ciąż. Czynnikami ryzyka rozwoju ciąży ektopowej są: operacje w obrębie miednicy, PID, palenie papierosów, wiek matki powyżej 35 lat. Diagnoza niepękniętej ciąży ektopowej opiera się głównie na przezpochwowym badaniu ultrasonograficznym i seryjnych pomiarach stężenia gonadotropiny kosmówkowej β ( β human chorionic gonadotrophin – β-HCG) w surowicy. Leczenie uzależnione jest od stanu ogólnego pacjentki, wielkości ciąży, stężenia β-HCG oraz planów prokreacyjnych pacjentki. W niektórych przypadkach ciąż ektopowych możliwe jest postępowanie wyczekujące.