Kontrowersje wokół rozpoznania tocznia rumieniowatego indukowanego lekami anty-TNF-α u pacjentki leczonej z powodu łuszczycy - Sobjanek, Michał; Wilkowska, Aleksandra; Sokołowska-Wojdyło, Małgorzata; Michajłowski, Igor; Roszkiewicz, Jadwiga (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2012)
Wprowadzenie . Toczeń indukowany lekami (ang. drug induced lupus erythematosus – DILE) definiuje się jako wystąpienie objawów tocznia rumieniowatego wywołane przez lek. Schorzenie ma związek z ponad 80 różnymi preparatami. Występowanie DILE podczas terapii lekami anty-TNF-α ocenia się na mniej niż 0,5%. Dotychczas w piśmiennictwie opisano około 130 przypadków tego typu. Większość dotyczy infliksymabu i etanerceptu, pojedyncze natomiast adalimumabu. Cel pracy . Przedstawienie trudności diagnostycznych i terapeutycznych u pacjentki leczonej lekami anty-TNF-α, u której w trakcie terapii obserwowano objawy sugerujące DILE. Opis przypadku . Kobieta 47-letnia z 20-letnim wywiadem łuszczycowym oraz 15-letnim w kierunku łuszczycowego zapalenia stawów była leczona infliksymabem, etanerceptem i adalimumabem. W trakcie terapii adalimumabem obserwowano zaostrzenie zmian skórnych i stawowych oraz pozytywizację miana przeciwciał przeciwjądrowych i wybitnie dodatni lupus band test. Dolegliwości ustąpiły po odstawieniu leków i włączeniu ustekinumabu. Wnioski . W trakcie leczenia lekami anty-TNF-α stosunkowo często obserwuje się pozytywizację ANA, natomiast rzadko DILE. Toczeń indukowany lekami prowokowany anty-TNF-α przebiega zazwyczaj łagodnie.