Niezwykły przypadek współistnienia łuszczycy z liszajem płaskim - Kondras, Katarzyna; Omulecki, Anastazy (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2012)
Wprowadzenie. Łuszczyca i liszaj płaski to powszechne choroby skóry, jednak ich współwystępowanie jest niezwykle rzadko opisywane. Mimo kilku wspólnych cech różnią się one istotnie pod względem obrazu klinicznego, histopatologicznego, czynników wyzwalających oraz zjawisk immunologicznych. Cel pracy. Przedstawienie przypadku wykazującego kliniczne i histopatologiczne cechy łuszczycy i liszaja płaskiego. Opis przypadku . Przedstawiono rzadki przypadek współwystępowania liszaja płaskiego i łuszczycy u 66-letniego chorego, leczonego od 15 lat z rozpoznaniem zmian liszajopodobnych i wypryskowatych, u którego obok wykwitów wyglądających jak liszajopodobne i wypryskowate pojawiały się zmiany łuszczycowe. W obecnie pobranym do badania histopatologicznego wycinku skóry stwierdzono jednoczesną obecność zmian odpowiadających liszajowi płaskiemu i łuszczycy. Wnioski . Przedstawiony przypadek wskazuje na konieczność wnikliwego badania klinicznego i histopatologicznego oraz uwzględnienia w ocenie dermatoz o niezwykłym przebiegu możliwości współistnienia liszaja płaskiego i łuszczycy.