Medycyna z siwą brodą - Friediger, Jerzy (Menedżer Zdrowia, 2012)
Według „zielonej księgi” Komisji Europejskiej, w latach 1995–2000 odsetek lekarzy poniżej 45. roku życia spadł o 20 proc. a lekarzy powyżej 45. roku życia wzrósł o 50 proc. Proces ten postępuje i nie omija Polski. Dlatego szczególnie ważne jest właściwe gospodarowanie kadrami lekarskimi i dbałość o racjonalne wykorzystanie specjalistów.