Stawka większa niż życie - Kubart, Antoni (Menedżer Zdrowia, 2012)
Prognozy epidemiologiczne, pierwsze miejsce przypisywane już dzisiaj nowotworom jako przyczynie przedwczesnych zgonów oraz największe obciążenie społeczno-ekonomiczne spośród wszystkich chorób dobitnie potwierdzają priorytetowe znaczenie onkologii.