Amplifikacja genu c-erbB2 (Her-2/neu) u kobiet z rakiem sutka – badania wstępne - Kulig, Andrzej; Smolarz, Beata; Kozłowska, Elżbieta; Romanowicz-Makowska, Hanna; Zadrożny, Marek (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2002)
Onkogen c-erbB2 (Her2/neu) zlokalizowany w ramieniu dłuższym chromosomu 7 koduje transbłonową glikoproteinę p185 o funkcji receptora kinazy tyrozynowej. Dane literaturowe wskazują, że podwyższona ekspresja onkogenu c-erbB2 (Her-2/neu) może być związana z występowaniem raka sutka u kobiet. Celem naszych badań stało się określenie związku pomiędzy stopniem amplifikacji genu c-erbB2 a występowaniem raka sutka u kobiet w wieku menopauzalnym. Materiał do badań stanowiły utrwalone w parafinie wycinki z guza piersi (n=20). Jako grupę kontrolną zastosowano krew pobraną od kobiet (n=20), u których nie stwierdzono występowania nowotworu. Amplifikacja genu c-erbB2 była analizowana przy użyciu reakcji łańcuchowej polimerazy (PCR) z zastosowaniem odpowiednio dobranych starterów. Stopień amplifikacji genu c-erbB2 był znacząco wyższy w grupie badanej w porównaniu z grupą kontrolną (p<0,05). Zwiększona aktywność genu c-erbB2 może być związana z występowaniem raka sutka u kobiet w wieku menopauzalnym.