Artykuł oryginalnyOcena gałęzi subsegmentalnych tętnicy płucnej za pomocą ultrasonografii wewnątrznaczyniowej u pacjentów ze stenozą mitralną - Karapinar, Hekim; Kaya, Zekeriya; Açar, Göksel; Batukan Esen, Őzlem; Bulut, Mustafa; Küçükdurmaz, Zekeriya; Gül, Ibrahim; Yazıcıoğlu, Mehmet; Esen, Ali; Kirma, Cevat (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2012)
Wstęp: Przydatność ultrasonografii wewnątrznaczyniowej ( intravascular ultrasound – IVUS) w ocenie gałęzi subsegmentalnych tętnicy płucnej była analizowana w nielicznych badaniach. Cel: Ocena charakterystyki strukturalnej tętnicy płucnej za pomocą IVUS u chorych z ciasną stenozą mitralną. Materiał i metody : Do badania włączono 21 kolejnych pacjentów (3 mężczyzn i 18 kobiet; średni wiek: 38 ±11 lat) kierowanych do przezskórnej plastyki balonowej zastawki mitralnej. Gałęzie subsegmentalne odchodzące od prawej tętnicy dolnopłatowej oceniano za pomocą IVUS o częstotliwości 40 MHz podczas cewnikowania prawego serca. Analizowano minimalną średnicę światła naczynia ( minimal lumen diameter – MLD), średnicę zewnętrznej błony elastycznej ( external elastic membrane diameter – EEMD), powierzchnię światła naczynia (lumen area – LA) oraz powierzchnię wytyczoną przez zewnętrzną błonę elastyczną (całkowita powierzchnia naczynia, total vessel area – TVA). Na podstawie tych danych wyliczono powierzchnię ściany naczynia ( wall area – WA = TVA – LA), grubość warstw intima-media ( intima-media thickness – IMT = (EEMD – MLD)/2), względną grubość ściany ( relative wall thickness – RWT = IMT/EEMD) oraz względną powierzchnię ściany ( relative wall area – RWA = WA/TVA). Wyniki: Ocenę za pomocą IVUS udało się przeprowadzić bez powikłań u wszystkich pacjentów. Kilka spośród wskaźników anatomicznych ocenianych za pomocą IVUS korelowało z danymi hemodynamicznymi. Wartości IMT, RWT i RWA tętnicy płucnej istotnie korelowały z ciśnieniem skurczowym w tętnicy płucnej (odpowiednio r = 0,763, p = 0,002; r = 0,698, p = 0,001; r = 0,717, p = 0,006). Mimo to nie stwierdzono istotnych korelacji między pomiarami w IVUS a echokardiograficznymi parametrami oceny zastawki mitralnej. Wnioski : Gałęzie subsegmentalne tętnicy płucnej mogą być ocenione za pomocą IVUS. Pacjenci z nadciśnieniem płucnym w przebiegu stenozy mitralnej mają większą grubość ściany tętnicy płucnej. Grubość tętnicy koreluje z ciśnieniem w tętnicy płucnej, ale nie z powierzchnią zastawki mitralnej. Ocena za pomocą IVUS może dostarczyć dodatkowych informacji przydatnych w postępowaniu z chorymi ze stenozą mitralną.