Krótkie doniesienieOcena czynności rozkurczowej w echokardiografii przezklatkowej po zabiegu stentowania u chorych ze zwężeniem tętnicy szyjnej - Ozkan, Birol; Alici, Gokhan; Acar, Goksel; Sahin, Muslum; Yazicioglu, Mehmet Vefik; Bulut, Mustafa; Kiraz, Osman Gazi; Esen, Ali Metin (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2012)
Wstęp : Stentowanie jest skuteczną metodą leczenia ciasnego zwężenia tętnicy szyjnej, ale wiąże się z zaburzeniami ze strony układu autonomicznego w trakcie lub krótko po zabiegu. Czynność układu autonomicznego może wpływać na parametry czynności rozkurczowej. Cel: Wykazanie zależności między zaburzeniami czynności układu autonomicznego a czynnością rozkurczową w echokardiografii przezklatkowej ( transthoracic echocardiography – TTE). Materiał i metody: Do badania włączono 22 pacjentów (15 mężczyzn, 7 kobiet) kwalifikowanych do zabiegu stentowania tętnicy szyjnej, bez wywiadu nadciśnienia, cukrzycy, zaawansowanej choroby wieńcowej lub zastawkowej choroby serca. Oceny za pomocą TTE dokonywano przed zabiegiem oraz dzień po nim. Analizowano prędkość fal E i A, wskaźnik E/A, czas deceleracji (DT) fali E, czas relaksacji izowolumetrycznej ( isovolumic relaxation time – IVRT), a także Ea, Aa oraz wskaźniki Ea/Aa i E/Ea za pomocą dopplera tkankowego. Wyniki analizowano statystycznie z wykorzystaniem testów Friedmana i Wilcoxona. Wyniki: Stwierdzono nieistotny wzrost prędkości fali E i wskaźnika E/A (78 ±20, 0,88 ±0,17/82 ±20, 0,96 ±0,22) oraz brak zmian prędkości fali A i Aa po zabiegu (87 ±18, 8,5 ±1,6/88 ±21, 8,6 ±1,5). Obserwowano istotne zwiększenie wartości Ea (9 ±1,7/9,9 ±2) i nieistotne zmniejszenie wartości wskaźnika E/Ea (8,6 ±1,1, 7,8 ±1,9) po zabiegu. Wartości IVRT i DT zmniejszyły się znacząco po zabiegu (91 ±16, 220 ±44/86 ±18, 200 ±23). Wnioski : Nadreaktywność układu współczulnego może upośledzać czynność rozkurczową. Stentowanie tętnicy szyjnej wiąże się ze wzrostem aktywności przywspółczulnej poprzez bodźce z nerwu błędnego, co może wpływać na poprawę czynności rozkurczowej. W przedstawionym badaniu za pomocą parametrów echokardiograficznych wykazano poprawę czynności rozkurczowej.