Opis przypadkuZawał serca z uniesieniem odcinka ST spowodowany poźną zakrzepicą w stencie metalowym, leczony dowieńcowym podaniem abciksimabu oraz aspiracyjną trombektomią - Siudak, Zbigniew; Godlewski, Jacek; Badacz, Leszek (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2012)
Przedstawiono przypadek 56-letniego pacjenta z zawałem serca z uniesieniem odcinka ST spowodowanego późną zakrzepicą w stencie metalowym po odstawieniu leczenia przeciwpłykowego kwasem acetylosalicylowym. Przy przyjęciu do pracowni hemodynamiki w zapisie elektrokardiograficznym obserwowano uniesienia odcinka ST o charakterze falii Pardeego w odprowadzeniach II, III, aVF oraz patologiczne załamki Q w III i aVF. Trzy lata wcześniej pacjent miał wykonaną przezskórną interwencję wieńcową w zakresie prawej tętnicy wieńcowej połączoną z implantacją stentu metalowego z powodu świeżego zawału serca. Zabieg wykonano optymalnie, przebiegł bez powikłań. Dwanaście miesięcy po przezskórnej interwencji wieńcowej chory przestał zażywać leki, w tym kwas acetylosalicylowy, ponieważ czuł się dobrze. Przez następne 2 lata nie zażywał żadnych leków i nie był u kontroli u lekarza. W obecnym badaniu koronarograficznym stwierdzono zamknięcie prawej tętnicy wieńcowej z obecnością dużej skrzepliny. Zastosowano trombektomię aspiracyjną systemem 6 F. W koszyczku uwidoczniono dużą ilość odessanego materiału zakrzepowego i zatorowego. Następnie podano dowieńcowo bolus abciksimabu i uzyskano znaczącą redukcję skrzepliny. Ostatecznie wykonano przezskórną interwencję wieńcową z implantacją stentu pokrytego lekiem. Pacjenta wypisano do domu po 5 dniach z zaleceniem zażywania kwasu acetylosalicylowego w dawce 75 mg do końca życia oraz klopidogrelu w dawce 75 mg przez minimum 12 miesięcy. Planowa angioplastyka wieńcowa w zakresie krytycznie zwężonej gałęzi okalającej została zaplanowana 3–4 tygodnie później.