Opis przypadkuTechniki kissing balloons i kissing devices – przezskórne zamknięcie wielu ubytków w hipermobilnej przegrodzie międzyprzedsionkowej za pomocą dwóch urządzeń - Küçükdurmaz, Zekeriya; Karapinar, Hekim; Oflaz, Mehmet Burhan; Gül, İbrahim; Yilmaz, Ahmet (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2012)
Zabiegi śródnaczyniowe są akceptowalną metodą terapii ubytków w przegrodzie międzyprzedsionkowej ( atrial septal defect – ASD) u dorosłych. Leczenie operacyjne jest terapią z wyboru w przypadku wielu ubytków w hipermobilnej przegrodzie międzyprzedsionkowej z towarzyszącym tętniakiem przegrody ( atrial septal aneurysm – ASA), jednak w niektórych sytuacjach skuteczną alternatywę stanowi zamknięcie przezskórne. Przedstawiono przypadek chorej z wieloma ASD leczonymi za pomocą wszczepienia dwóch okluderów.