Opis przypadkuRzekome zwężenie tętnicy biodrowej zewnętrznej związane z cewnikowaniem: opis dwóch przypadków - Karapinar, Hekim; Gül, İbrahim; Küçükdurmaz, Zekeriya; Gümrükçüoglu, Hasan Ali; Yilmaz, Ahmet (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2012)
Dostęp od tętnicy udowej jest najczęściej używanym dostępem naczyniowym w kardiologii interwencyjnej. W związku z tym miażdżyca tętnic udowych i biodrowych powoduje utrudnienia w przeprowadzeniu zabiegu. W przypadku tego typu dużych tętnic rzadko jednak dochodzi do ich obkurczenia. W poniższym doniesieniu opisano zwężenie tętnic biodrowych stwierdzone w trakcie koronarografii u 2 pacjentów. Zwężenia utrudniły przeprowadzenie prowadnika i cewników do koronarografii. Podczas obrazowania tych tętnic w trakcie kolejnych zabiegów okazało się, że zwężenia zniknęły, ale tętnice miały kręty przebieg. Zarówno przed zabiegiem, jak i po nim pacjenci nie zgłaszali objawów niedokrwienia kończyn dolnych. Obserwowane zwężenia mogły być efektem skurczu tętnic i wystąpienia objawu akordeonowego spowodowanego przez prowadnik i/lub cewnik.