Badania endoskopowe u pacjentów poddanych leczeniu przeciwpłytkowemu i przeciwzakrzepowemu – wytyczne dotyczące postępowania. Rekomendacje Grupy Roboczej Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii i Konsultanta Krajowego w dziedzinie Gastroenterologii - Baczewska-Mazurkiewicz, Dorota; Celiński, Krzysztof; Dłużniewski, Mirosław; Gonciarz, Maciej; Linke, Krzysztof; Małecka-Panas, Ewa; Milewski, Janusz; Skrzydło-Radomańska, Barbara; Rosołowski, Mariusz; Wyszkowski, Mariusz; Rydzewska, Grażyna (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2012)
W poniższym opracowaniu przedstawiono 14 zaleceń postępowania u pacjentów poddawanych różnym diagnostycznym i terapeutycznym zabiegom endoskopowym, którzy jednocześnie przyjmują leki przeciwpłytkowe i/lub przeciwkrzepliwe. Wszystkie zalecenia zostały poddane głosowaniu członków Grupy Roboczej Konsultanta Krajowego w dziedzinie Gastroenterologii. Poszczególne wytyczne oceniano w pięciostopniowej skali, gdzie: A oznaczało akceptację w całości, B – akceptację z pewnym zastrzeżeniem, C – akceptację z poważnym zastrzeżeniem, D – odrzucenie z pewnym zastrzeżeniem, E – odrzucenie w całości. Opracowanie zawiera wyniki głosowania wraz z krótkim komentarzem po każdym głosowaniu.