Przemieszczenie protezy żółciowej powikłane oklejoną perforacją esicy u pacjentki z uchyłkowatością – zastosowanie techniki endoskopowej. Opis przypadku - Jodłowski, Tomasz; Płatkowski, Cezary; Dobosz, Marek (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2012)
Celem pracy jest przedstawienie przypadku oklejonej perforacji esicy spowodowanej przez przemieszczoną dystalnie protezę żółciową 8 miesięcy po protezowaniu dróg żółciowych. Protezę usunięto endoskopowo, otwór perforacyjny zaklipsowano, a pacjentkę leczono zachowawczo z dobrym wynikiem. Migracja protezy żółciowej występuje z częstością do 10%, jednak rzadko w przypadku dystalnego przemieszczenia jest przyczyną istotnych klinicznie powikłań, z których najpoważniejsze to perforacja przewodu pokarmowego, zwykle dwunastnicy. Opisywane nieliczne przypadki uszkodzenia ściany jelita grubego przez protezę zwykle wymagały leczenia operacyjnego, jednak w pewnych warunkach zastosowanie technik endoskopowych umożliwia uniknięcie zabiegu i skuteczne leczenie zachowawcze.