Zastosowanie wybranych blokad nerwów obwodowych w leczeniu bólu w chorobach nowotworowych - Góraj, Elwira (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2012)
W leczeniu bólu u chorych na nowotwór stosuje się zarówno farmakoterapię, jak i metody zabiegowe. Rośnie popularność metod interwencyjnych jako alternatywy leczenia bólu źle kontrolowanego farmakologicznie, szczególnie w przypadkach bólu neuropatycznego. Blokady obwodowe mogą mieć wartość terapeutyczną, jak również diagnostyczną w sytuacji, kiedy pomagają w identyfikacji anatomicznego źródła bólu. U pacjentów onkologicznych blokady stosowane są rzadziej niż u osób z bólem nienowotworowym lub bólem ostrym. Ich wykorzystanie powinno pozwolić na zmniejszenie dawek stosowanych analgetyków, a przez to również zmniejszenie częstości i nasilenia objawów ubocznych. Najkorzystniejszy efekt uzyskuje się, kiedy blokady są wykonywane we wczesnym okresie występowania bólu. W pracy przedstawiono niektóre z technik wraz z podaniem wskazań do ich wykonania u pacjentów z bólem nowotworowym.