Pediatryczna domowa opieka paliatywna w Polsce (2011) - Dangel, Tomasz; Murawska, Małgorzata; Marciniak, Wojciech; Kozera, Katarzyna (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2012)
Celem badania była ocena aktualnego stanu pediatrycznej domowej opieki paliatywnej w Polsce. Za pomocą ankiety określono roczną liczbę pacjentów i zgonów, rozpoznania, wiek i miejsce zamieszkania chorych. Obliczono wskaźnik określający liczbę leczonych dzieci na milion mieszkańców. Uzyskano dane o 1240 pacjentach leczonych przez 45 hospicjów, w tym 1176 dzieciach i 64 młodych dorosłych ze schorzeniami, które rozpoczęły się w dzieciństwie. Liczba leczonych pacjentów pediatrycznych na milion mieszkańców jest zróżnicowana w poszczególnych województwach, najwyższa w województwie małopolskim, a najniższa w lubuskim. W naszym kraju nadal istnieją obszary, gdzie domowa opieka paliatywna nad dziećmi nie jest dostępna. Z tego powodu autorzy proponują utworzenie dwóch hospicjów: w Mławie i Człuchowie.