Cancer related fatigue – zmęczenie czy osłabienie? Opinie polskich pacjentów z chorobą nowotworową – badanie wstępne - Buss, Tomasz; Kruk, Agnieszka; Wiśniewski, Piotr; Lichodziejewska-Niemierko, Monika (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2012)
Cancer related fatigue (CRF) to termin odnoszący się do samopoczucia pacjentów na każdym etapie choroby nowotworowej. Istnieje problem w znalezieniu właściwego tłumaczenia tego terminu na język polski. W opisywanym badaniu udział wzięło 67 pacjentów z chorobą nowotworową pozostających pod opieką hospicjum i będących w trakcie leczenia onkologicznego. Za pomocą ankiety pytano chorych o ważność problemu CRF, najlepsze polskie tłumaczenie, preferowany sposób jego zwalczania oraz o opinię na temat znaczenia CRF dla przebiegu choroby. Ponadto pytano o częstość poruszania tematu CRF przez personel medyczny oraz badano korelacje pomiędzy niektórymi czynnikami klinicznymi a sposobem określania CRF w języku polskim. Z przeprowadzonej analizy wynika, że jakość życia pacjentów może wpływać na sposób określania CRF w języku polskim. Najczęściej wybieranymi określeniami są osłabienie i brak energii. Większość chorych uważa CRF za bardzo ważny i ważny problem, jednak tylko w przypadku 30% pacjentów lekarz poruszał ten temat w rozmowie z nimi. Ze względu na niewielką liczbę zbadanych i wagę problemu wskazane jest prowadzenie szerszych badań nad tym zagadnieniem.