Elektroresekcja endometrium w leczeniu nieprawidłowych krwawień z dróg rodnych w okresie perimenopauzalnym - Bakalczuk, Grzegorz; Jakiel, Grzegorz; Sobstyl, Małgorzata; Bakalczuk, Szymon (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2002)
Celem niniejszej pracy było przedstawienie skuteczności elektroresekcji endometrium w leczeniu nieprawidłowych krwawień z dróg rodnych u kobiet w okresie perimenopauzalnym. Grupę badaną stanowiło 20 pacjentek w wieku 45–48 lat. Wykonano we wszystkich przypadkach całkowitą resekcję endometrium przy użyciu pętli resektoskopu z prądem monopolarnym. Kontrolowano charakter krwawień z dróg rodnych, jakość życia chorych po upływie roku od histeroskopii. Stwierdzono, że w 8 przypadkach (40%) nie pojawiło się samoistne krwawienie, w 10 przypadkach (50%) utrzymywały się krwawienia o prawidłowym natężeniu, w 2 przypadkach (10%) pacjentki nadal miały obfite krwawienia z dróg rodnych.