Hormonalna terapia zastępcza u kobiet z niewydolnością nerek – za i przeciw - Kos-Kudła, Beata; Marek, Bogdan; Kajdaniuk, Dariusz; Staszewicz, Paweł; Ostrowska, Zofia (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2002)
Chorzy z przewlekłą niewydolnością nerek charakteryzują się zwiększoną śmiertelnością, głównie z przyczyn powikłań sercowo-naczyniowych. Wśród wielu czynników ryzyka rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego znajduje się niedobór estrogenów, którego częstym objawem może być przedwczesna menopauza, a który związany jest ze zwiększonym ryzykiem rozwoju nie tylko powikłań sercowo-naczyniowych, ale również osteodystrofii nerkowej. Hormonalna terapia zastępcza wywiera korzystny wpływ na wiele czynników przyczyniających się do rozwoju miażdżycy naczyń. Dobrze poznana jest jej rola w prewencji pierwotnej choroby wieńcowej. Wciąż pozostaje jednak otwartą kwestią, czy korzyści z zastosowania hormonalnej terapii zastępczej obserwowane w badaniach obejmujących populację kobiet w okresie postmenopauzalnym będzie można zaobserwować również u kobiet z przewlekłą niewydolnością nerek.