Znaczenie postępowania leczniczego w leczeniu osteoporozy dla jakości życia kobiet w wieku menopauzalnym - Gmiński, Jan (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2002)
Osteoporoza jest często występującą chorobą metaboliczną kości, charakteryzującą się zmniejszoną gęstością mineralną kości, co prowadzi do zwiększonego ryzyka złamań. Celem leczenia osteoporozy jest nie tylko zapobieganie złamaniom kości, lecz także poprawa jakości życia pacjentów. Wśród leków, które w wyniku badań klinicznych, spełniających kryteria evidence-based EBM, zostały zaakceptowane w leczeniu osteoporozy, na uwagę zasługują estrogeny, bisfosfoniany, kalcytonina i raloksifen. W badaniu PROOF oraz analizie post-hoc uzyskane wyniki wykazały skuteczność i bezpieczeństwo stosowania donosowej kalcytoniny łososiowej w zapobieganiu złamaniom kręgosłupa i szyjki kości udowej u kobiet z osteoporozą menopauzalną. Pozakostne działania kalcytoniny to przede wszystkim jej efekt przeciwbólowy i przeciwzapalny, przerywają błędne koło, obejmujące ból osteoporotyczny, upośledzenie ruchliwości, zwiększoną resorpcję kości, co bezpośrednio prowadzi do kolejnych złamań.