Totalna metylacja genomowego DNA w relacji do mutacji punktowych kodonu 12 genu K-ras w pierwotnych rakach endometrium - Semczuk, Andrzej; Keith, Gérard; A. Jakowicki, Jerzy; Postawski, Krzysztof; Miturski, Roman; Baranowski, Włodzimierz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2002)
Celem pracy było ustalenie zależności pomiędzy stopniem całkowitej metylacji genomowego DNA a mutacjami punktowymi w kodonie 12 genu K-ras w rakach endometrium u kobiet. Materiał i metody stanowiło DNA uzyskane z 44 pierwotnych raków endometrium. Kontrolę stanowiły próbki DNA uzyskane z 25 prawidłowych tkanek endometrium. Zakres metylacji DNA ustalano poprzez ocenę ilościową chromatograficznych rozdziałów hydrolizatów DNA znakowanych 32 P [γATP] na końcu 5’ ( 32 P–postlabeling). Mutacje punktowe w kodonie 12 genu K-ras oceniano techniką analizy polimorfizmu długości fragmentów restrykcyjnych i reakcji łańcuchowej polimerazy (RFLP-PCR). Totalna metylacja genomowego DNA w rakach endometrium wynosiła 3,43%±0,47% i była znamiennie statystycznie wyższa niż w prawidłowym endometrium fazy proliferacyjnej (2,94%±0,40%, p=0,003) ale niższa w relacji do endometrium z fazy sekrecyjnej (3,75% ±0,47%, p=0,03). Mutacje punktowe kodonu 12 genu K-ras stwierdzono w 25% analizowanych raków. Metylacja genomowego DNA była znamiennie niższa w rakach wykazujących mutację kodonu 12 genu K-ras w relacji do zakresu DNA nowotworów nie wykazujących tej mutacji. Wniosek: Hipometylacja DNA może ułatwiać powstawanie mutacji w genie K-ras.