Hormonalne leczenie zastępcze po 70. roku życia – doświadczenia własne - Rubersz-Adamska, Grażyna; Surkont, Grzegorz; Suzin, Jacek (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2002)
W Polsce nadal wiele kontrowersji budzi stosowanie hormonalnej terapii zastępczej u kobiet po 70. roku życia. W pracy przeanalizowano wskazania, przeciwwskazania, sposoby prowadzenia hormonalnej terapii zastępczej oraz tolerancję u kobiet po 70. roku życia, będących pod opieką Poradni Menopauzy IGiP AM w Łodzi w 1999 roku. Najczęstszym wskazaniem do prowadzenia leczenia hormonalnego po 70. roku życia była osteoporoza. Indywidualizacja sposobu prowadzenia hormonalnej terapii zastępczej pozwoliła na uzyskanie dobrej tolerancji leczenia.