Ocena stanu klinicznego kobiet w okresie przedmenopauzy po przebytym laparoskopowym nadszyjkowym wycięciu macicy z przydatkami lub bez przydatków - Swatowski, Dariusz; Bakalczuk, Grzegorz; Jakiel, Grzegorz; Wójtowicz, Magdalena; Sobstyl, Małgorzata; Bakalczuk, Szymon (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2002)
Praca przedstawia 30 przypadków laparoskopowego nadszyjkowego wycięcia macicy u kobiet w okresie premenopauzy. Prześledzono różnice w występowaniu objawów klimakterycznych w przypadku wycięcia lub pozostawienia gonad. Autorzy wykazują korzyści dla kobiet z zabiegu z pozostawieniem gonad.