Fluwoksamina w leczeniu depresji u kobiet w okresie okołomenopauzalnym – ocena efektów terapeutycznych i objawów niepożądanych - Lipińska-Szałek, Agata; Krogulski, Sławomir (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2002)
W okresie okołomenopauzalnym, ze względu na częste choroby towarzyszące, istnieją nierzadko przeciwwskazania do podawania klasycznych leków przeciwdepresyjnych (głównie trójcyklicznych). Poza tym specyfika okresu przekwitania sprawia, że zaburzenia nastroju w tym okresie, częściej niż w wieku młodszym mają charakter przewlekły i lekooporny. Dlatego też wciąż poszukuje się skutecznych leków przeciwdepresyjnych o jak najmniejszej liczbie objawów niepożądanych. W niniejszej pracy podjęto próbę oceny efektów terapeutycznych i objawów ubocznych po zastosowaniu fluwoksaminy, leku przeciwdepresyjnego nowej generacji z grupy selektywnych inhibitorów zwrotnego wychwytu serotoniny (SSRI).