Crizotinib in the treatment of non-small-cell lung cancer[Polish version: Kryzotynib w leczeniu chorych na niedrobno komórkowego raka płuca p. 485] - Płużański, Adam; Piórek, Aleksandra; Krzakowski, Maciej (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2012)
W ostatnich latach wykazano wartość inhibitorów tyrozynowej kinazy EGFR w leczeniu zaawansowanego niedrobnokomórkowego raka płuca (NDRP). Rola aktywacji szlaku kinazy chłoniaka anaplastycznego (ALK) i obecność genu fuzyjnego EML4-ALK stanowią nowy cel molekularny w badaniach nad patogenezą i leczeniem NDRP. Rearanżację w ge- nie ALK obserwuje się u 3–5% chorych na NDRP. Kryzotynib jest doustnym inhibitorem aktywności kinazy ALK zarejestrowanym do leczenia chorych na NDRP z obecną rearanżacją w genie ALK. Zastosowanie kryzotynibu umożliwia uzyskanie przeżycia wolnego od progresji choroby 7–10 miesięcy przy 50–60% obiektywnych odpowiedzi. Praca stanowi przegląd piśmiennictwa dotyczącego roli kryzotynibu w leczeniu chorych na NDRP z obecnym zaburzeniem molekularnym w genie ALK . Przedstawiono zagadnienia z zakresu: diagnostyki zaburzeń molekularnych w ALK, wyników badań klinicznych poszczególnych faz oceniających skuteczność i profil bezpieczeństwa kryzotynibu oraz omówiono prawdopodobne przyczyny oporności i metody postępowania po niepowodzeniu leczenia.