Embolizacja tętnic macicy jako alternatywna metoda leczenia mięśniaków macicy - Kotarski, Jan; Bednarek, Wiesława (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2002)
Embolizacja tętnic macicznych jest metodą szeroko stosowaną w celu leczenia krwotoków z powodu zaawansowanych przypadków raka. Stosowana jest ona również w profilaktyce i leczeniu patologicznych krwawień w położnictwie. W ostatnim czasie obustronna embolizacja tętnic macicznych została zastosowana w leczeniu objawowych mięśniaków macicy. Zaprezentowano wstępne dane, pochodzące od 52 pacjentek, u których zastosowano metodę embolizacji z powodu mięśniaków objawowych. Zaprezentowano również technikę tego zabiegu oraz opisano komplikacje okołooperacyjne obejmujące 6 mies. Obrazowanie przy pomocy magnetycznego rezonansu jądrowego przed zabiegiem zmniejszyło ryzyko związane z embolizacją tętnic macicznych w przypadkach mięsaka. Trójwymiarowa ultrasonografia ma zastosowanie w pomiarach średnicy i objętości mięśniaków po zabiegu. Wskazaniem do takiego leczenia były: przeciwwskazanie do znieczulenia ogólnego lub zewnątrzoponowego, brak zgody na przetoczenie krwi (świadkowie Jehowy), brak zgody pacjentki na zabieg operacyjny. Ograniczeniem zastosowania tej metody były: rozmiar guza lub mięśniak uszypułowany.