Starzenie się i aktywność seksualna – aspekty ginekologiczne, seksuologiczne i psychologiczne - Jarząbek-Bielecka, Grażyna; Sowińska-Przepiera, Elżbieta; Pawlaczyk, Michał (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2012)
Przekwitanie stanowi okres przejściowy w życiu człowieka między okresem reprodukcyjnym a okresem starzenia się. Zazwyczaj starsi ludzie rzadko wypowiadają się na temat swojego życia seksualnego, nawet pytani o tę sferę przez lekarzy. Są jednak osoby w okresie przekwitania, które w swojej ocenie są atrakcyjne seksualnie, będące zdania, że doświadczanie uczucia i zmysłowej przyjemności to cenna część starszego wieku. Zagadnienia te są bardzo istotne zarówno w aspekcie seksuologii, jak i ginekologii.