Polimorfizm 5A/6A regionu promotorowego genu metaloproteazy 3 (MMP-3) u kobiet z rakiem jajnika w okresie menopauzalnym - Kulig, Andrzej; Smolarz, Beata; Kozłowska, Elżbieta; Romanowicz-Makowska, Hanna; Szyłło, Krzysztof; Niewiadomski, Mariusz; Rechberger, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2002)
Metaloproteazy macierzowe obejmują rodzinę enzymów proteolitycznych, które degradują składniki macierzy zewnątrzkomórkowej, umożliwiając inwazję komórkom rakowym. Zwiększenie ekspresji genu metaloproteazy 3 (MMP-3 lub stromielizyna 1) stwierdza się w różnych nowotworach, a wysoki poziom kodowanego przez ten gen białka jest złym czynnikiem prognostycznym dla pacjentów. Polimorfizm insercyjno 6A/delecyjny 5A (polimorfizm 5A/6A) w regionie promotorowym genu MMP-3 może odgrywać istotną rolę w regulacji jego ekspresji. Materiały i metody: W pracy badano rozkład genotypów i częstości alleli polimorfizmu 5A/6A u chorych na raka jajnika. Próbki tkanek z guzów jajnika utrwalonych w parafinie uzyskano od 50 kobiet w okresie menopauzalnym. Polimorfizm 5A/6A został określony poprzez reakcję łańcuchową polimerazy (PCR). Wyniki: Rozkład genotypów w grupie badanej i kontrolnej nie różnił się od rozkładu przewidywanego przez prawo Hardy’ego-Weinberga (p >0,05). Nie stwierdzono statystycznie istotnych różnic w rozkładzie genotypów i częstości alleli pomiędzy grupami o różnym stopniu zaawansowania nowotworu. Wniosek: Wyniki sugerują, że polimorfizm 5A/6A może nie być związany z występowaniem i rozwojem raka jajnika, jednakże konieczna jest analiza większej populacji dla potwierdzenia tego przypuszczenia.