Postępowanie kinezyterapeutyczne u kobiet po operacjach ginekologicznych - Majchrzycki, Marian; Seremak-Mrozikiewicz, Agnieszka; Kulczyk, Aleksandra; Lipiec, Joanna (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2012)
Pacjenci po zabiegach chirurgicznych w obrębie jamy brzusznej wymagają kompleksowej opieki medycznej, na którą składa się m.in. usprawnianie narządu ruchu. Dotyczy to również kobiet po zabiegach ginekologicznych. Ważnym aspektem jest odpowiednio ukierunkowana fizjoterapia dopasowana do rodzaju zabiegu. Celem pracy było przedstawienie kompleksowej fizjoterapii pacjentek po operacjach ginekologicznych. Zabiegi fizjoterapeutyczne przywracają sprawność ruchową i prawidłową ruchomość stawów oraz zwiększają siłę mięśniową, przez co wpływają na zmniejszenie stanów zapalnych oraz szybsze gojenie ran. Operacje w obrębie jamy brzusznej niosą ze sobą szereg powikłań: ze strony układu oddechowego, moczowego – wysiłkowe nie-trzymanie moczu, mięśniowo-szkieletowego – zaburzenia postawy ciała, zaburzenia mięśniowo-powięziowe spowodowane zbliznowaceniem tkanek. W pracy omówiono usprawnianie pacjentek w okresie przedoperacyjnym, wczesnym pooperacyjnym i poszpitalnym oraz masaż blizny.