Rzadki przypadek mnogiego synchronicznego nowotworu ślinianki przyusznej – gruczolaka wielopostaciowego i raka mukoepidermalnego - Waśniewska-Okupniak, Elżbieta; Młodkowska, Anna; Iwanik, Katarzyna; Pabiszczak, Maciej; Wierzbicka, Małgorzata (Postępy w chirurgii głowy i szyi/Advances in Head and Neck Surgery, 2012)
Jednostronne synchroniczne występowanie nowotworów o odmiennej budowie histopatologicznej w obrębie ślinianki przyusznej jest niezwykłą rzadkością i stanowi około 0,2–0,7% guzów tego gruczołu. Autorzy przedstawili kazuistyczny przypadek mnogiego nowotworu ślinianki przyusznej – wznowy miejscowej gruczolaka wielopostaciowego (po 8 latach po zabiegu chirurgicznym) i raka mukoepidermalnego. Celem pracy była próba odpowiedzi na pytanie, czy autorzy mieli do czynienia z dwoma niezależnymi ogniskami nowotworowymi, czy też doszło do transformacji nowotworu niezłośliwego w guz złośliwy.