Trądzik zwyczajny: patogeneza i leczenie. Konsensus Polskiego Towarzystwa Dermatologicznego - Szepietowski, Jacek; Kapińska-Mrowiecka, Monika; Kaszuba, Andrzej; Langner, Andrzej; Placek, Waldemar; Wolska, Hanna; Matusiak, Łukasz (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2012)
Trądzik zwyczajny, pospolity ( acne vulgaris ) jest najczęstszą chorobą skóry. Z uwagi na coraz większą liczbę możliwości terapeutycznych podjęliśmy próbę usystematyzowania dostępnych metod leczenia trądziku zwyczajnego w Polsce. Aktualne wytyczne zostały opracowane w celu ułatwienia polskim dermatologom opieki nad pacjentami z trądzikiem zwyczajnym. W niniejszych konsensusie przedstawiono uaktualnione poglądy dotyczące etiopatogenezy trądziku zwyczajnego oraz zasady kwalifikowania chorych na trądzik do leczenia miejscowego bądź terapii systemowej w zależności od nasilenia objawów. Mamy nadzieję, że przedstawione zalecenia będą pomocnymi wskazówkami dla lekarzy w codziennej praktyce. Pragniemy jednak zaznaczyć, że w każdym przypadku lekarz prowadzący terapię musi dostosować swoje decyzje indywidualnie do pacjenta, uwzględniając jego aktualny stan kliniczny, a także opierając się na bieżących doniesieniach naukowych.