Eflornityna – nowe możliwości leczenia hirsutyzmu i hipertrichozy. Opis przypadku i przegląd piśmiennictwa - Prędota, Agata; Imko-Walczuk, Beata (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2012)
Wprowadzenie . Nadmierne owłosienie może występować w postaci hirsutyzmu lub hipertrichozy. Hirsutyzm określany jest jako występowanie nadmiernego owłosienia u kobiet w miejscach typowych dla mężczyzn, tj. na brodzie, górnej wardze, brzuchu, klatce piersiowej i udach. Hipertrichoza to nadmierny porost włosów związany z przekształcaniem się włosów meszkowych w pełni skeratynizowane struktury. Hirsutyzm może być objawem wielu chorób ogólnoustrojowych. W leczeniu wyżej wymienionych schorzeń stosuje się terapie farmakologiczne oraz metody mechaniczne. Do najczęściej stosowanych preparatów w leczeniu hirsutyzmu należą: inhibitory androgenów, antyandrogeny oraz doustne środki hipoglikemizujące zmniejszające insulinooporność. Wśród metod mechanicznych należy wymienić: golenie, wybielanie, woskowanie, depilację za pomocą kremów, elektrolizę oraz depilację laserową. Ostatnio w piśmiennictwie pojawiły się doniesienia na temat nowej substancji – eflornityny – stosowanej w leczeniu hirsutyzmu u kobiet. Cel pracy. Przedstawienie przypadku 24-letniej pacjentki z hirsutyzmem, u której zastosowano kurację eflornityną w kremie. Opis przypadku. Pacjentka z wywiadem nieregularnych cyklów miesiączkowych, obciążona chorobą Hashimoto, hiperprolaktynemią od 2004 roku, z nadmiernym owłosieniem na skórze twarzy, karku, w okolicy kresy białej oraz na skórze brodawek sutkowych od około 9 lat. Hospitalizowana na Oddziale Endokrynologii i Chorób Wewnętrznych Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego z rozpoznaniem hirsutyzmu idiopatycznego. Konsultowana dermatologicznie ze względu na nasilone cechy hirsutyzmu wpływające negatywnie na stan psychiczny. W przeszłości była leczona za pomocą laseroterapii i elektrokoagulacji, jednak bez efektu. Ze względu na jej niechęć do poprzednich zabiegów oraz obecność ciemnego, intensywnego owłosienia w widocznych miejscach zadecydowano o zastosowaniu eflornityny w kremie. Preparat stosowano 2 razy dziennie na wybrane obszary. Terapię prowadzono do 8 tygodni z zaleceniem jej kontynuowania, jednak pacjentka przerwała leczenie ze względów finansowych (wysoka cena preparatu). Wnioski. W ciągu 8-tygodniowej aplikacji 2 razy dziennie kremu z elfornityną uzyskano zmniejszenie owłosienia o 60% na skórze twarzy, brodawkach sutkowych i skórze brzucha oraz o 30% na skórze karku.