KARDIOCHIRURGIA DOROSŁYCHPozazastawkowa egzoprotetyczna naprawa korzenia aorty: pierwsze doświadczenie - Chernyavskiy, Alexander; Alsov, Sergey; Khvan, Dmitry; Sirota, Dmitry (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2012)
Wstęp : Zrozumienie procesów leżących u podstaw progresji niewydolności u pacjentów z patologiami aorty wstępującej oraz budowy i funkcji korzenia aorty położyło fundament pod wynalezienie i implementację pozazastawkowej egzoprotetycznej naprawy korzenia aorty (technika Florida sleeve) . Materiał i metody : Badaniem objęto 10 pacjentów z tętniakiem aorty wstępującej z towarzyszącą niewydolnością aorty ( aortic insufficiency – AI) w stopniu od umiarkowanego do ciężkiego. U pacjentów wykonano pozazastawkową egzoprotetyczną naprawę korzenia aorty (techniką Florida sleeve), a następnie poddano ich 30-dniowej obserwacji pooperacyjnej. Średnia ich wieku wyniosła 52,2 ±18,28 roku. Ujawniono następujące choroby towarzyszące: rozwarstwienie aorty u 3 pacjentów (u 2 – typ I DeBakeya, u 1 – typ II DeBakeya), oraz zespół Marfana u 2 pacjentów. Dane gromadzono zarówno przed zabiegiem, jak i pooperacyjnie. Wyniki : Badania EKG wykonywane podczas obserwacji pooperacyjnej wskazują na zmniejszenie niewydolności aorty ze średniej wartości 2,4 ±0,7 przed operacją do 0,9 ±0,74 (p = 0,01) po operacji. Należy wspomnieć również o wstecznej przebudowie (reverse remodeling) lewej komory: objętość końcoworozkurczowa (end-diastolic volume – EDV) zmniejszyła się z 157,06 ±43,97 ml przed operacją do 127,88 ±48,91 ml (p = 0,2) po operacji. W ciągu 30 dni obserwacji pooperacyjnej nie była potrzebna żadna powtórna operacja niewydolności aorty. W ciągu 30 dni nastąpił jeden zgon pacjenta. Wnioski : Wczesne wyniki pozazastawkowej egzoprotetycznej naprawy korzenia aorty są zadowalające. Bez wątpienia do zbadania krótko- i długoterminowych rezultatów potrzebne byłoby uczestnictwo większej liczby pacjentów. Umożliwiłoby to ustalenie okoliczności, które dyktowałyby wybór tej metody podczas dobierania techniki operacyjnej dla pacjentów z tętniakiem aorty wstępującej z towarzyszącą niewydolnością aorty.