Użycie gąbek kolagenowych z gentamycyną przed zamknięciem mostka może obniżać ryzyko infekcji rany mostka: doświadczenia jednego ośrodka - Čanádyová, Júlia; Kurfirst, Vojtěch; Mokráček, Aleš (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2012)
Mimo rozwoju strategii profilaktycznych, infekcja rany mostka po operacji kardiochirurgicznej wciąż pozostaje znaczącą komplikacją związaną z długą hospitalizacją, wysokimi kosztami, dyskomfortem pacjenta i znaczącą śmiertelnością. Celem niniejszej pracy była ocena, czy miejscowe stosowanie gąbek kolagenowych z gentamycyną (GMCS), umiejscawianych pomiędzy połowami mostka przed zamknięciem, może zmniejszyć występowanie infekcji rany po przecięciu mostka. Pomiędzy kwietniem 2008 r. a grudniem 2009 r. badanie objęło 236 pacjentów. Porównano 120 kolejnych pacjentów, u których rany zamknięto za pomocą gąbek kolagenowych z gentamycyną (grupa GMCS), ze 116 kolejnymi pacjentami, których rany zamknięto bez użycia miejscowej profilaktyki antybiotykowej (grupa non-GMCS). Wszystkich pacjentów z pooperacyjnymi komplikacjami rany mostka przekazano z powrotem do Katedry Kardiochirurgii. Wystąpienie jakiejkolwiek komplikacji gojenia się rany w ciągu 3 miesięcy było głównym kryterium wyniku. Użycie GMCS znacząco zmniejszyło współczynnik infekcji ran do 8,3%, w porównaniu z 19,8% w grupie non-GMCS (p < 0,0197). Pacjenci, u których rany zamknięto bez użycia miejscowej profilaktyki antybiotykowej, byli bardziej narażeni na komplikacje infekcyjne w porównaniu z pacjentami, u których przed zamknięciem użyto GMCS (OR = 2,95, 95% CI: 1,29–6,71). W niniejszej pracy wykazano korzyści płynące z używania GMC w celu zmniejszenia występowania infekcji ran mostka.