Wczesny zawał okołooperacyjny u chorego po implantacji bioprotezy aortalnej i wszczepieniu tętnicy piersiowej wewnętrznej do gałęzi zstępującej przedniej spowodowany zamknięciem niezmienionej tętnicy okalającej, zakończony niepomyślnie - Bartczak, Karol; Kula, Piotr; Zwoliński, Radosław; Ammer, Arkadiusz; Kośmider, Anna; Walczak, Andrzej; Banyś, Andrzej; Jaszewski, Ryszard (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2012)
Ostry zawał okołooperacyjny po implantacji zastawki aortalnej spowodowany zatorem do naczyń wieńcowych jest rzadkim powikłaniem, które obarczone jest wysoką śmiertelnością. Przedstawiono przypadek 67-letniego chorego po implantacji bioprotezy aortalnej i rewaskularyzacji serca (LIMA do LAD). We wczesnym okresie pooperacyjnym doszło do ostrego niedokrwienia mięśnia sercowego, które było spowodowane okluzją niezmienionej wcześniej tętnicy okalającej. Pomimo skutecznej plastyki balonowej i udrożnienia zamkniętego naczynia w 5. godzinie po zabiegu stan chorego nie poprawił się istotnie. Postępujący spadek ciśnienia, niewydolność wielonarządowa, bardzo istotne zwiększenie poziomu markerów martwicy mięśnia sercowego oraz brak odpowiedzi na stymulację zewnętrzną doprowadził w 2. dobie po operacji do niepomyślnego zakończenia w opisywanym przypadku. Ostre niedokrwienie w przebiegu po implantacji zastawki aortalnej spowodowane okluzją tętnicy wieńcowej przez masy wapienne bądź skrzeplinę nie jest częstym powikłaniem, ale nawet pomimo szybkiego udrożnienia zamkniętego naczynia w wielu przypadkach nie zawsze kończy się pomyślnie.