WADY WRODZONETorakoskopowe zamknięcie przetrwałego przewodu tętniczego u dwóch wcześniaków o wadze 700 i 800 g - Kołtowski, Piotr; Patkowski, Dariusz; Adamus, Jacek; Wesnerowicz, Anna; Cichoń, Romuald (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2012)
Przetrwały przewód tętniczy (ang. patent ductus arteriosus – PDA) jest częstą wrodzoną wadą serca. Aktualnie zamykanie przewodu Botalla jest domeną kardiologii inwazyjnej. Wcześniaki o ekstremalnie małej masie urodzeniowej (ang. extremely low-birth-weight – ELBW; < 1000 g) są szczególną grupą pacjentów. Występowanie wśród niej PDA jest znacząco częstsze niż w pozostałej populacji. Brak możliwości zamykania przewodu metodami przezskórnymi powoduje, że leczeniem z wyboru jest podawanie indometacyny (pomimo licznych działań ubocznych) lub leczenie operacyjne. Na oddział kardiochirurgii dziecięcej, przyjęto 2 pacjentów urodzonych w 24. tygodniu ciąży o wadze 702 g i 804 g w celu zamknięcia PDA techniką torakoskopową. Pierwszy pacjent został przeniesiony na oddział intensywnej terapii dziecięcej po 2 dniach od zabiegu, drugi natomiast – już w dobę po zabiegu. Potencjalnie zredukowana inwazyjność metody torakoskopowej przemawia na jej korzyść w stosunku do tradycyjnej torakotomii bocznej. Autorzy są przekonani, że stanie się metodą z wyboru w leczeniu PDA u wcześniaków.