Przerzutowe zwapnienia płucne – opis przypadku i przegląd piśmiennictwa - Wójcik, Janusz; Grodzki, Tomasz; Kubisa, Bartosz; Pieróg, Jarosław; Piotrowska, Maria; Alchimowicz, Jacek; Wójcik, Norbert (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2012)
Przedstawiono przypadek 66-letniej chorej z guzkami płuc o średnicy do 1 cm obserwowanymi od 2 lat. Chora była dializowana od wielu lat z powodu przewlekłej niewydolności nerek, jednakże bez cech niewydolności oddechowej, z prawidłowymi stężeniami wapnia w surowicy. Drogą otwartej biopsji płuca pobrano kilka pojedynczych guzków, a wynik histopatologiczny oceniono jako przerzutowe zwapnienia płucne ( metastatic pulmonary calcification – MPC). Na podstawie przeglądu piśmiennictwa opisano kliniczne, morfologiczne i patofizjologiczne cechy MPC wraz z ich diagnostyką, z odniesieniem do prezentowanego przypadku.