ANESTEZJOLOGIA I INTENSYWNA TERAPIATlenek azotu stosowany wziewnie – eksperymentalne i kliniczne dowody działania poza łożyskiem płucnym - Goździk, Waldemar; Goździk, Anna (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2012)
Doniesienia ostatnich lat wskazują, że wziewne stosowanie tlenku azotu prowadzi do powstawania szeregu aktywnych związków chemicznych, głównie z grupy S-nitrozotioli, oraz nitrozylacji grup sulfhydrylowych różnych białek. Aktywność tlenku azotu może być również uzyskiwana pośrednio poprzez azotyny i azotany, produkty jego metabolizmu. Wszystkie te związki mogą przenosić aktywność biologiczną tlenku azotu do krążenia systemowego i działać jako bardziej stabilne źródło jego magazynowania. Dodatkowo wykazano, że wziewny tlenek azotu selektywnie zwiększa przepływ krwi w tkankach niedokrwionych, jednocześnie nie wykazując działań hemodynamicznych w tkankach perfundowanych prawidłowo. Wydaje się, że leczenie wziewnym tlenkiem azotu, ze względu na prosty sposób podaży oraz natychmiastowe działanie, może być przydatne jako terapia ratunkowa w różnych stanach niedokrwienia, w których istotna jest poprawa przepływu naczyniowego do czasu wystąpienia naturalnej lub interwencyjnej reperfuzji. W pracy przedstawiono szereg badań eksperymentalnych i klinicznych wskazujących na efekty działań systemowych wziewnego tlenku azotu, znacznie wykraczających poza łożysko płucne.