Analiza powikłań u chorych po operacjach kardiochirurgicznych hospitalizowanych na Oddziale Intensywnej Terapii Górnośląskiego Centrum Medycznego w Katowicach w latach 2010–2011 - Gierek, Danuta; Kaczmarska, Adriana; Budziarz, Barbara; Cyzowski, Tomasz; Krzych, Łukasz; Gierek, Michał (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2012)
Wstęp: Zabiegi kardiochirurgiczne obarczone są dużym ryzykiem wystąpienia powikłań pooperacyjnych: 10–20% pacjentów wymaga hospitalizacji na oddziałach intensywnej terapii (OIT). Najczęściej obserwowane są: niewydolność układu krążenia, niewydolność oddechowa, wstrząs hipowolemiczny, wstrząs septyczny, powikłania brzuszne, powikłania neurologiczne. Cel pracy: Analiza powikłań, będących przyczyną przyjęcia na Oddział Intensywnej Terapii Górnośląskiego Centrum Medycznego (OIT GCM) w Katowicach w latach 2010–2011, u chorych po zabiegach kardiochirurgicznych. Materiał i metody: Do badania zakwalifikowano pacjentów po operacjach kardiochirurgicznych, wymagających hospitalizacji na OIT w latach 2010–2011. Badanie miało charakter retrospektywny. Materiał do badań stanowiła dokumentacja medyczna pacjentów. Analizie poddano dane demograficzne, przyczyny przyjęcia na OIT i stosowaną terapię. Wyniki : Na OIT leczono 32 pacjentów z powodu powikłań po zabiegach kardiochirurgicznych. Śmiertelność wśród nich wyniosła 65,6%. Powikłaniem najczęściej obserwowanym był wstrząs septyczny, najrzadziej – powikłania neurologiczne. Innymi powikłaniami leczonymi na OIT były: zapalenie płuc i powikłania chirurgiczne. Ciężkość stanu chorych oceniana w dniu przyjęcia wg skali APACHE II (ang. Acute Physiology and Chronic Health Evaluation II ) była znamiennie niższa u chorych, którzy przeżyli. Punktacja TISS (ang. Therapeutic Intervention Scoring System) była znacznie wyższa u chorych, którzy zmarli. Wnioski : Śmiertelność u pacjentów z powikłaniami po operacjach kardiochirurgicznych jest nadal wysoka. Ostre niedokrwienie jelit, będące często przyczyną wstrząsu septycznego, jest czynnikiem odpowiedzialnym za złe rokowanie. Powikłania po operacjach kardiochirurgicznych generują wysokie koszty terapii oraz mają znaczący wpływ na pogorszenie jakości życia pacjentów.