DZIELIMY SIĘ DOŚWIADCZENIEMRzadki przypadek duszności i kołatania serca – schwannoma - Tekin, Gulacan; Ozgel, Mehmet; Kenan Tekin, Yusuf; Erbay, Ali Rıza (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2012)
W pracy przedstawiono przypadek 65-letniej kobiety z nasileniem duszności i kołatania serca od 2 miesięcy. W badaniu echokardiograficznym stwierdzono obecność masy w śródpiersiu o wymiarach 61 × 47 mm uciskającej lewy przedsionek. Tomografia komputerowa ( computed tomography – CT) i rezonans magnetyczny ( magnetic resonance imaging – MRI) wykazały obecność dobrze zorganizowanej masy z hipotensyjnym ograniczeniem, umiejscowionej pomiędzy lewym przedsionkiem a aortą zstępującą i przylegającej do przełyku. Opisano bardzo rzadki przypadek ucisku lewego przedsionka przez guz śródpiersia, którym była schwannoma.