Hybrydowe leczenie rozwarstwienia aorty typu A wg Stanford z wykorzystaniem systemu EVITA OPEN PLUS – opis przypadku - Niedźwiecki, Arkadiusz; Stankiewicz, Adrian; Kowalewski, Radosław; Woźniak, Arkadiusz; Dmitruk, Iwona; Matlak, Krzysztof; Sochoń, Kinga; Dubowski, Mirosław; Gacko, Marek; Hirnle, Tomasz (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2012)
Rozwarstwienie aorty typu A wg Stanford to stan zagrożenia życia wymagający pilnej interwencji kardiochirurgicznej. Obecnie obok klasycznych metod operacyjnych możliwe jest zastosowanie technik endowaskularnych. Przedmiotem niniejszego artykułu jest prezentacja przypadku 58-letniej chorej leczonej wieloetapowo z powodu rozwarstwienia aorty typu A wg Stanford, z wykorzystaniem technik hybrydowych, u której zakres leczenia objął całą aortę od zastawki aortalnej, z jej wymianą, do tętnic biodrowych.