TECHNIKI OBRAZOWANIAPojedynczy cień okrągły w miąższu płucnym: rak płuca czy okrągłe zapalenie płuc? – problem diagnostyczny, różnicowanie - Halkiewicz, Franciszek; Kozielski, Jerzy; Witkowska-Klinke, Joanna; Kluczewska, Ewa; Głowacki, Jan; Machura, Edyta (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2012)
Cień okrągły w obrazie radiologicznym płuc jest ważnym objawem chorób o różnej etiologii, w tym nowotworów płuc. W pracy przedstawiono przypadek chorego z zapaleniem płuc, z obrazem radiologicznym cienia okrągłego sugerującym nowotwór. Omówiono diagnostykę różnicową pojedynczego cienia okrągłego w tkance płucnej ze szczególnym uwzględnieniem zmian zapalnych.