REHABILITACJAZnaczenie i użyteczność treningu marszowego w rehabilitacji kardiologicznej ze szczególnym uwzględnieniem chorych po zabiegach kardiochirurgicznych - Kocur, Piotr; Krzywicka-Michałowska, Monika; Wilk, Małgorzata; Dylewicz, Piotr (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2012)
Rehabilitacja, oparta na ćwiczeniach fizycznych, powinna być ukierunkowana na bieżącą poprawę sprawności fizycznej, ale również na pozostawienie trwałego śladu w świadomości pacjentów i kształtowaniu nawyku aktywności ruchowej jako formy profilaktyki wtórnej chorób układu krążenia. W niniejszym artykule dokonano przeglądu literatury oraz wskazano na szczególne znaczenie treningu marszowego w skutecznym procesie rehabilitacji pacjentów kardiologicznych, w tym po zabiegach kardiochirurgicznych. W opinii autorów konieczne są działania zmierzające do rozpropagowania prostych form aktywności ruchowej, takich jak trening marszowy, jako ważnego czynnika redukującego liczbę zachorowań, nawrotów choroby i zgonów wynikających z chorób układu krążenia.