FORUM MŁODYCHBakteryjne wstępujące zapalenie śródpiersia w następstwie diagnostycznej pleuroskopii u pacjentki z gruźlicą opłucnej - Jabłoński, Sławomir; Misiak, Piotr (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2012)
Zstępujące zapalenie śródpiersia jest zaliczane do nagłych stanów chirurgicznych związanych z wysoką śmiertelnością. Proces zapalny rozprzestrzenia się gwałtownie w dół wzdłuż przestrzeni powięziowych szyi z pierwotnego ogniska infekcji położonego w jamie ustnej bądź gardle. Bakteryjne zapalenie śródpiersia ma z reguły ostry przebieg i jest z natury polimikrobiologiczne. Swoiste zapalenie śródpiersia jest bardzo rzadkie, cechuje je przewlekły przebieg, który prowadzi do zwłóknienia śródpiersia. W pracy przedstawiono nietypowy przypadek jatrogennego zapalenia śródpiersia, który rozwinął się w mechanizmie wstępującym po wykonaniu diagnostycznej pleuroskopii u pacjentki z patologią opłucnej ściennej i towarzyszącym wysiękiem. W badaniu histopatologicznym wycinków z opłucnej rozpoznano gruźlicę.