Parametry przepływu w układzie kręgowo-podstawnym mierzone metodą ultrasonografii dopplerowskiej w zależności od wieku kobiety - Stachowiak, Grzegorz; Stefańczyk, Ludomir; Mysior, Marek (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2002)
Celem niniejszej pracy była ocena parametrów przepływu w układzie kręgowo-podstawnym metodą ultrasonografii dopplerowskiej u kobiet oraz analiza zmian tych parametrów związanych z wiekiem. Oceniono prędkości szczytowoskurczowe, późnorozkurczowe oraz wskaźniki oporu w 10-letnich przedziałach wiekowych. Zaobserwowano spadek prędkości szczególnie szczytowoskurczowej z wiekiem, największy w przedziale do 55. roku życia, wskaźnik oporu także maleje osiągając minimum w przedziale 46–55 lat. Zmiana parametrów przepływu z wiekiem może mieć związek z okresem menopauzy.