Ubezpieczenie od niedołęstwa - Buczkowska, Elżbieta (Menedżer Zdrowia, 2012)
Wzrost odsetka osób starszych w populacji rzutuje na gospodarkę i kulturę kraju oraz stawia nowe wyzwania związane z zapewnieniem im opieki medycznej i socjalnej. Osoby w podeszłym wieku, powyżej 65 lat, stanowią w Polsce ok. 13 proc. populacji. Według danych Państwowego Zakładu Higieny, wskaźniki hospitalizacji w tej grupie wiekowej są trzykrotnie wyższe niż dla ogółu ludności.